Toff optiek 50 jaar

Dit jaar, komende november, bestaat Toff Optiek 50 jaar!

Dat gaan we natuurlijk samen met jou vieren. Hou deze mails in de gaten, want dan weet je precies wat voor bijzondere dingen we voor je verzonnen hebben. Deze maand beginnen we al met terugblikken. 50 jaar! Wat ontzettend lang. Sommige van onze klanten komen al vanaf het begin bij ons, anderen ook heel erg lang. In deze mail lees je drie verhalen van klanten die al heel lang bij ons klant zijn. 

Meneer en mevrouw Ostendorf (83 en 81 jaren jong) 

Wij wonen al sinds begin jaren 70 aan de Theophile de Bockstraat. Een heerlijke straat en fijne buurt. En vanaf het begin komen we bij Toff optiek.  

Kleindochter

Wat wij fijn vinden is dat Joke zo’n bijzondere klik heeft met onze kleindochter die verstandelijk beperkt is. Joke ging die eerste keer meteen een boekje lezen met haar en zo werd zij ontspannen. En Benno, ach, die kennen we al vanaf dat hij puber is, die kwam toen al in de winkel van z’n vader. Of de buurt veranderd is? Nee, het is nog steeds heel leuk. Ja, er was vroeger geen rotonde op het Hoofddorpplein. Maar het is en was echt een buurtje waar veel mensen elkaar ook kennen. Ook het grasveldje hier op de Theophile de Bockstraat, daar zie je nu weer veel jonge mensen lekker zitten. En het café dat nu Gent aan de Schinkel heet, daar was op donderdagavond altijd feest. Dat heette toen Muralto Bar. Een advies voor het leven? Oh, daar vraag je wat. Geniet en laat mensen genieten. Geef elkaar de ruimte. Mijn man houdt niet van weggaan en ik wel. En het is heerlijk dat dat dus ook gewoon kan, ik ben vaak bij een vriendin in Barcelona geweest. Om natuurlijk weer fijn terug te komen in de Hoofddorppleinbuurt. 

Mevrouw Irma Klaasen is een enthousiaste vrouw die al jaren klant is van Toff. 

Op de foto hier zie je een bril die ze kocht in 1981, nu weer heel modern. De bril die ze in haar handen heeft is zo’n 30 jaar oud. 

Turen naar de TV

‘Mijn man nam mij mee naar Toff, hij moest een bril. En hij zei: doe jij ook eens zo’ meting, je zit altijd zo te turen als je TV kijkt. En ja, hoor. Ik moest een bril. Maar ik vond het helemaal niks. Ik vond een bril helemaal niet mooi staan bij mij. Ik wilde een bril die zo min mogelijk op viel, met weinig montuur. De onzichtbare bril.

Circus

En ik deed ‘m ook vaak niet op. Dus ook toen we eens op vakantie waren in Moskou en een bezoek brachten aan het staatscircus. De bril zat keurig in mijn tas. Ik was in het circus zo onder de indruk van hoe vloeiend de mensen in de piste bewogen. ‘Knap, hè?’ zei ik tegen mijn man. Mijn man zei: ‘Ja, lieverd, ze staan op ijs, ze zijn aan ‘t schaatsen.’ Ik had geen ijs gezien! Sindsdien heb ik mijn bril altijd op gehad. 

Foutje

Toff is natuurlijk heel professioneel en ze hebben alle aandacht voor de klanten. En toch maken ze heus wel eens een fout. Een jaar of wat geleden moest ik nieuwe glazen hebben voor mijn Theo bril en ik wilde nog een andere bril. Belangrijk was dat die andere bril geen meekleurende glazen had, want ik ben trouwambtenaar en soms is dat buiten en dan sta je daar met een zonnebril op mensen te trouwen. Met van die donkere glazen. Dat kan natuurlijk niet. Dus, nieuwe bril uitgekozen en nieuwe glazen voor de Theo bril. Een paar dagen later wandelde ik een stuk met een vriendin, kijk ze me aan en zegt ze: hoort dat zo? Ik zeg: wat? Blijkt dat een van de glazen van mijn Theo bril verkleurde en de andere niet! Zie je het voor je? Waren de brillenglazen per ongeluk verwisseld. Foutje! We hebben er hard om gelachen en natuurlijk is het probleem snel opgelost. Jaren geleden ben ik eens drie uur bezig geweest met het uitzoeken van een bril. Met een medewerker die nu niet meer werkt bij Toff. Ik twijfelde tussen twee brillen. En toen vroeg die medewerker: hoe wilt u de komende jaren door het leven? Ik zei meteen: Sprankelend. De medewerker zegt: dan moet het die bril zijn.

Dirk-Jan Gouwerok: de klant met de meeste bestellingen. 

Dirk-Jan is een 56-jarige klant en werkt bij de gemeente Amsterdam. Dirk-Jan is de klant die de meeste bestellingen ooit bij ons heeft gedaan.  Gemiddeld (gemiddeld!) in z’n hele leven heeft Dirk-Jan elk jaar een bestelling gedaan bij Toff. We keken het eens na: 56 brillen! 

Cartier bril

‘Dirk-Jan vertelt: ik kwam in 1983 voor het eerst bij Toff. Ik zocht een speciale Cartier-bril. Die bijzondere bril had Benno op dat moment niet, maar kon ‘m wel bestellen. Dat was mijn eerste bril.’ 

Elton John

‘Ik word de Elton John van de gemeente Amsterdam genoemd. Ja, ik verzamel brillen. Ik heb thuis geen foto’s van brillen aan de muur hangen, hoor. Zo is het niet. Sinds vandaag hangt er een nieuwe televisie aan de muur, maar geen foto’s van brillen. Ik heb nu wel 10 – 13 brillen liggen die ik nog regelmatig draag. En ik moet dezer dagen even langs want ik heb weer een bril besteld.

Perfecte voorspelling!

‘Bij Toff leren ze me best goed kennen. Ik kwam eens langs en toen was er uitverkoop. Ik wijs een bril aan, die ik heel mooi vond. Joke zegt: ik had je dit voorspelt toch? Ik wist dat je die wilde. Niet om te slijmen, maar als je een speciaal merk wil, goede merken, dan moet je bij Toff zijn.’ ‘Een tijdje terug toen kreeg ik een mailtje van Joke of ik langs wilde komen. Ik had deze keer niets besteld, dus ik wist niet waarom ik langs moest komen. Ik daarheen en ik bleek prijswinnaar van een bril. Ik wist helemaal niet dat ik had meegedaan, maar ik mocht een bril uitkiezen. Ik had iets ingevuld denk ik. Hartstikke leuk. Een bril met Zeiss glazen. Ik vind Andy Wolf bril die ik op de foto op heb heel erg mooi. En ja, toch ook nog die Cartier. Die draag ik niet meer, maar die is prachtig.’ 
Voor alle lezers die nu denken: goh, wat vreemd, een brillen verzameling, wees gerust! Dirk-Jan heeft niet alleen een brillenverzameling. Hij heeft ook wel 50 – 60 sneakers. Van allerlei merken. En ook een hele hoop horloges. Vindt hij ook mooi. Wij zijn natuurlijk heel blij met deze klant, als er nog meer mensen een brillenverzameling willen aanleggen: leuk! Begin vandaag nog.

Met groet, Joke, Benno, Ineke en Martijn